Vår historia

Patronus är resultatet av ett gäng teknik- och historieintresserade personers engagemang på Kungahälla medeltidsdagar. Från början var vi bara ett par stycken men nu har vi vuxit till 12 personer med en gedigen erfarenhet av historiska event.

Det första fröet till det som idag har blivit Patronus såddes onsdagskvällen den 20 juli 2005 i Kungälvs sändareamatörers föreningslokal. En bekant till en medlem kom på besök och undrade om vi på något vis kunde hjälpa till att ordna radiosamband under Kungahälla medeltidsdagar på Bohus fästning. Två dagar senare åkte ett par medlemmar till fästningen för att reda ut situationen och lyckades tydligen ganska bra. Året därefter var vi med lite tidigare i planeringen och fick även en del i logistiken. 2007 efterfrågade räddningstjänsten brandvakter på festivalen och det föreföll sig ganska naturligt att de med sambandsmedel fick ta den biten. Vi fick också ett mycket större ansvar för logistiken kring eventet. Åren rullade på, gänget växte och det var egentligen 2009 som vi ”föddes” och tog namnet Patronus, som på latin betyder ”beskyddare”. Vi blev också lite mer organiserade, efter att ha varit en ganska löst sammansatt grupp. 2009 var också det första året som gycklargrupen Trix ville ha hjälp med säkerheten runt eldshowen. Vem tror ni fick ta hand om det?

Efter några enstaka spontanbesök under tidigare år så var vi 4 stycken från Patronus som 2010 gemensamt åkte till medeltidsveckan i Visby. På marknaden stötte vi ihop med Trix som återigen var bekymrade över säkerheten kring eldshowen. Denna gång i Nordergravar i Visby. På stående fot beslutades det att vi skulle ta hand om säkerheten även här så att Trix helt skulle kunna koncentrera sig på det som de gör bäst, nämligen elda. 2011 blev ungefär som året innan med eldshower i Kungälv och Visby, radioapparater i drivor och släpvagnar som ska lyftas och köras till höger och vänster. 2012 blev vi även involverade i Vadstena gille med ytterligare arbetsuppgifter. Här var det enklare säkerhetsarbete än vad vi var vana vid men desto mer planering, kontakter med myndigheter, butiker, sponsorer och samarbetspartners, byggnation, organisation och kassaansvar. Dessutom skulle förläggning till samtliga medverkande planeras och fortlöpande skötas.

Idag har Patronus vuxit från några vilsna sändareamatörer till en organisation med tydlig profil som består av 18 personer med olika yrkesbakgrund. Vi har både lång och bred erfarenhet när det gäller medeltida marknader och event. Vi kan ha hela, eller delar av ansvaret inom säkerhet, organisation, radiosamband, logistik, marknadsplanering och byggnation. Genom årens lopp har vi även byggt upp ett stort kontaktnät i ”medeltidsbranschen”. Det omfattar en mängd olika hantverkare och marknadsknallar, gycklare och artister men också en hel del annat ”bra folk”.

Någon, eller några gånger varje år försöker vi att åka iväg någon annanstans och bara vara vanliga besökare. Då är det skönt att kunna koppla av, hämta inspiration och ta del av den speciella stämning och alla dofter som ofta omger en medeltida marknad. Visst blir det en hel del ”tjôt” med hantverkare och många andra som vi känner men då har vi inga måsten utan kan koppla av vid en lägereld med en öl eller en rejäl mjöd och sitta och prata om allt mellan himmel och jord ända till nästa morgon. Oftast börjar säsongen med ett besök på Ale vikingagård och sedan kan det bära av i lite olika väderstreck. Vi har bland annat ett flertal gånger besökt Söderköpings gästabud, Wadköpings marknad, Ekenäs slott, Hova riddarvecka och Medeltidsdagarna på Varbergs fästning.

Våra fasta event som vi jobbar på nu och har gjort sedan 2013 är just nu Torpa stenhus medeltidsdagar där vi har hand om parkering säkerhet och samband och från 2018 även Leksands medeltidsdagar där vi har hand om sambandet och parader m.m.